Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Jane Austen: Pýcha a předsudek

Jane Austen: Pýcha a předsudek

Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Jane Austenová

Škola: Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov, příspěvková organizace, Vyškov

Charakteristika: Práce obsahuje detailně zpracovaný rozbor novely Jane Austen Pýcha a předsudek. Zahrnuje základní charakteristiku díla, popis děje a jednotlivých postav. Součástí je také analýza vypravěčských postupů, větné skladby a další. Práce je vhodná k přípravě na maturitní zkoušku.

Obsah

1.
Charakteristika díla
2.
Obsah
3.
Postavy
4.
Vypravěč
5.
Forma řeči
6.
Syntax
7.
Jazyk
8.
Funkce díla
9.
Okolnosti vzniku díla, autobiografické prvky, autor a jeho tvorba
10.
Současníci a pokračovatelé

Úryvek

"Na venkovské sídlo Netherfield se přistěhuje nový nájemník pan Bingley. Je svobodný, takže jeho příjezd se stane velkou atrakcí pro obyvatele nedalekého městečka Merytonu v hrabství Hertfordshire. Jak už to totiž na venkově bývá, jsou lidé lační po jakémkoliv rozptýlení a rádi by viděli, že se mladý pán zamiluje do jedné z místních dívek a před jejich očima se bude odehrávat příběh jako z červené knihovny. Nejedna matka je zaujata majetkem a postavením nového příchozího a snaží se svým dcerám dopomoci k bližšímu sblížení s panem Bingleym.
Stejně tak paní Bennetová, která je matkou pěti dcer (Jane, Elizabeth, Mary, Kitty a Lydie), se v úvodní scéně příběhu snaží svého manžela přesvědčit, aby navštívil mladého šlechtice a seznámil se ním. Tím by totiž umožnil svým dcerám styky s Netherfieldem. Pan Bennet ale zná svou ženu a ví, že v její pošetilosti je jejím jediným cílem zaopatřit dcery výhodným sňatkem ještě před jeho smrtí. Jinak jejich sídlo v Longbourne a celý majetek získá vzdálený příbuzný. Pan Bennet právě kvůli takovým záměrům nechce o podlézání neznámému mladíkovi ani slyšet a snížit se tím na úroveň ostatních starousedlíků. Sám o příjezdu pana Bingleyho už dávno ví a jeho osoba ho samotného zajímá, takže se na Netherfield vydá bez vědomí své ženy. Rodinu o tom zpraví jen tak mimochodem během oběda.
Přestože se ze začátku zdá, že díky nové známosti otce se s panem Bingleym budou moci sestry Bennetovy seznámit blíže než většina místních slečen, okolnosti způsobí, že jsou si představeni až na merytonském veřejném bále (tedy současně s ostatními přítomnými). Sem pana Bingleyho doprovází jeho dvě sestry, pan Hurst, manžel jedné z nich, a tajemný přítel, pan Darcy. Zprvu se zdá, že právě on vzbudí ještě více pozornosti mezi starousedlíky než pan Bingley. Po sále se totiž rychle rozšíří, že jeho majetek je mnohem větší než přítelův. Avšak stejně rychle se ukáže, že je to nesmírně pyšný a do sebe zahleděný muž, který nestojí o to s kýmkoliv se zde seznámit, každým v sále totiž pohrdá. Není divu, že se brzy lidem v městečku zprotiví. Také Elizabeth, druhá nejstarší dcera Bennetových, pochopí na plese jeho povahu, když s ní odmítne tančit, protože není pro něj dost hezká. Její starší sestra Jane ale uchvátí pana Bingleyho natolik, že její matka už začíná plánovat svatbu, a tak Líza je šťastná alespoň za ni a kvůli nezdvořilému Darcymu si hlavu neláme.
V Merytonu se okamžitě středem zájmu stává Jane a pan Bingley. Každý chce vědět, jak to s nimi dopadne. Jane je to nepříjemné, i když sama se sestře Elizabeth přiznává, že se jí Bingley líbí. Brzy po plese jsou longbournské dámy pozvány do Netherfieldu, kde se seznamují blíže s paní Hurstovou a slečnou Bingleyovou. Mezi oběma rodinami se začnou vytvářet pevné společenské styky. Charlotte Lucasová, nejlepší přítelkyně Elizabeth, ale upozorňuje, že Jane neumí dávat najevo své city a že by tím mohla svého nápadníka odradit. Líza si s tím ale neláme hlavu, protože zná svou sestru a sílu její lásky. Navíc si jednou na sešlosti u rodinných přátel Lucasových všimne, že ji pan Darcy neustále sleduje a poslouchá, o čem mluví. Je jí to nepříjemné a snaží se ho od toho odradit, ale nedaří se jí to. Pan Darcy mezitím začíná podléhat jejímu kouzlu - nemá v úmyslu jí dávat najevo svůj obdiv, vlastně se na ní snaží neustále vyhledávat chyby, ale přitom proti své vůli začíná vidět jen její přednosti.
Jednoho dne je Jane Bennetová pozvána slečnou Bingleyovou do Netherfieldu na oběd. Podle lístku ale není pan Bingley doma a paní Bennetová se obává, že by cesta neměla „smysl“. Proto pošle dívku na koni, a když začne pršet, raduje se, že se Jane bude muset zdržet na návštěvě i přes noc a bude mít tedy možnost setkat se s panem Bingleym. Avšak děvče se nastydne a musí v Netherfieldu zůstat déle. Elizabeth má o sestru strach, a proto se brzy zrána vydává pěšky tři míle na panství pana Bingleyho. Na žádost Jane nakonec i ona v Netherfieldu zůstává, aby sestru mohla ošetřovat. Večer se tak nemůže vyhnout pravidelnému společenskému programu a musí pobývat mezi netherfieldskými. Vadí ji, že se většina přítomných na ni a na sestru dívá shora, že se jí snaží ponížit a odstrčit. Pouze pan Bingley se snaží urážky svých přátel mírnit, je k ní milý a chová se nenuceně. Pan Darcy se díky jejímu pobytu začíná přibližovat jejímu myšlení a proti své vůli se k ní chová vstřícněji. Když si to ale sám uvědomí, rychle se vrátí k svému původnímu chování. Po necelém týdnu je Jane už zdravá a sestry se vrací domů. "

Poznámka

Důležité informace jsou tučně zvýrazněny.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera27932
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse