Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Životopisy spisovatelů > Karel Čapek – poslední rok života

Karel Čapek – poslední rok života


Kategorie: Životopisy spisovatelů

Typ práce: Životopisy spisovatelů

Další díla spisovatele: Karel Čapek

Životopisy spisovatele: Karel Čapek

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce obsahuje zkrácený životopis Karla Čapka. Podrobně se pak zabývá posledním rokem jeho života, kde informuje o jeho samotě, i návrzích na Nobelovu cenu. Druhá část práce uvádí krátký rozbor jeho posledních 4 děl: Bílá nemoc, Válka s mloky, První parta, Matka. Rozbor je proložen mnohdy velmi obsáhlými citacemi z děla. Na závěr práce jsou přiloženy rozsáhlé přílohy.

Obsah

0.
Úvod
1.
Krátce o životě Karla Čapka
2.
Poslední rok života Karla Čapka
2.1.
Odliv přátel, pocit odloučení a osamění
2.2.
Smrti vstříc
2.3.
Čapek a Nobelova cena - úryvky z protokolů Nobelova komutétu
3.1.
Bílá nemoc
3.2.
Válka s mloky
3.3.
První parta
3.4.
Matka
4.
Přílohy
4.1.
Internetová rešerše: Heslo „Karel Čapek“ v otevřené encyklopedii Wikipedie.
4.2.
Internetová rešerše: Heslo „Karel Čapek“ na stránkách Památníku Karla Čapka.
4.3.
Antisemitismus v ČSR před a po září 1938 – vykreslení politické situace v období 1938-1939.
4.4.
Pozvánka a tisková zpráva k putovní výstavě „Život a doba spisovatele Karla Čapka“

Úryvek

"Během zářijové mobilizace dal k dispozici svůj vůz. V nadcházejících měsících tak z důvodu lepšího telefonického spojení do Prahy nepobýval na Strži, ale u Václava Palivce na Osově. Soustavně se vyslovoval k politickým poměrům. Komentoval dramatickou situaci svými články v Lidových novinách, z nichž je také patrné jak bolestně toto období prožíval. Důsledkem své činnosti byl ostře pronásledován tiskem, vycházelo množství pomlouvačných článků, dostával nespočet štvavých anonymních dopisů a výhrůžek. Konec Čapkova života byl poznamenán silným nátlakem jak ze strany fašistické spodiny, tak útoky některých známých osob. Například spisovatel Jaroslav Durych jej nařkl, že v noci slavné národní mobilizace v září 1938 utekl před nebezpečím německých bomb do svého venkovského bydliště na Strži. Nebyla to pravda. Lživým pomluvám se Karel Čapek snažil čelit osobní svědeckou výpovědí „Jak to bylo“ v Lidových novinách, ale marně. Toto období se pro Čapka stalo zlomovým, byl to rok, kdy se zhroutily jeho celoživotní ideje a myšlenky. Mnichovská dohoda tak znamenala nejen katastrofu národní, ale i Čapkovu katastrofu osobní, zpochybnění jeho dosavadní politické práce, hodnot a víry. Vedl polemiky s Národními listy, s katolickým Rozmachem (J. Durych) a generálem Rudolfem Medkem, který začal mluvit o budoucnosti českých spisovatelů v nacistickém koncentračním táboře. Události roku 1938 zaskočily Karla Čapka tak, že se cítil poražen a hanebně zklamán těmi, ve které věřil.
V té době několik francouzských spisovatelů vyzvalo ostatní spisovatele, aby pro Karla Čapka žádali Nobelovu cenu za literaturu. Karel Čapek také obdržel nabídku odejít do anglického exilu. Této možnosti však nevyužil. Chtěl zůstat se svým národem. František Langer ve své knize Byli a bylo vypráví, jak Čapek reagoval na jeho radu, aby na nějaký čas odjel: „Karel odpověděl pohledem, z kterého jsem vyčetl víc než ze slov, co mi to napadá, jak by on mohl v tuto dobu odejít z domova a nevzít na sebe část tíže, kterou nese celý národ.“ (Buriánek, 1988, s. 310).
2.1. Odliv přátel, pocit odloučení a osamění
Karel Čapek se v jistém slova smyslu zapojoval do politického života, a nelze se proto divit, že za to sklízel i kritiku. Čapkova společnost, to byli Pátečníci, množství levicově smýšlejících intelektuálů, které značně převyšoval Ferdinand Peroutka. Ten do této společnosti přivedl prezidenta Masaryka. On si také dokázal zachovávat i navenek určitou názorovou nezávislost a to jak vůči Masarykovi, tak i Benešovi. Po anšlusu Rakouska v březnu 1938 se Čapek spolu s Peroutkou pokoušeli navázat kontakty s Německem, aby zabránili nejhoršímu. Učinili tak na základě přání vlády i Beneše. Několikrát se na Strži setkali s německým vyslancem Ernstem Eisenlohrem. Ten však zůstával v otázce zprostředkování styku s Berlínem rezervovaný. Jediným výsledkem byl publicistický dozvuk v podobě Peroutkových článků v Přítomnosti a v Eisenlohrově zprávě do Berlína, v níž vyslanec upozornil na ochotu nejvyšších československých státních kruhů dohodnout se s Německem.
Na útoky vedené proti své osobě byl Karel Čapek zvyklý po celou dobu své publicistické a spisovatelské činnosti. V tom se vedle nacionalistických kruhů vyznamenával i jeden z největších našich literárních kritiků F.X. Šalda (obklopený řadou komunistů, mezi něž patřil i Julius Fučík). Kritice svých politických postojů nebyl Čapek ušetřen ani ve své rodině. Jeho neteř JUDr. Helena Koželuhová (1907-1967), manželka Čapkova právního zástupce JUDr. Adolfa Procházky, pozdějšího ministra zdravotnictví za ČSL v letech 1945-1948, zastávala již od mládí jasně konzervativní pravicové postoje. Oba své slavné strýce, Karla i Josefa, označovala za oportunisty, kteří se hlásí vždy k té straně, v jejíž redakci sedí. Mínila tím, že pokud seděli v Národních listech, volili Národní demokracii, když byli redaktory Lidových novin, podporovali Národní stranu práce, za kterou dokonce kandidovali, byť na posledních místech, a když se z majitele Lidových novin Dr. Jaroslava Stránského stal národní socialista, tak… Helena Koželuhová se svých postojů nevzdala do konce svého života, který strávila v poúnorovém exilu. "

Poznámka

Práce obsahuje grafiku.
Tato práce je kompilačního charakteru. Čerpá ze zdrojů uvedených v použité literatuře. Část citací však není přímo vyznačena v textu.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera18930
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse