Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Karel Hynek Mácha: Máj

Karel Hynek Mácha: Máj


Kategorie: Česká literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Karel Hynek Mácha

Životopisy spisovatele: Karel Hynek Mácha

Škola: Gymnázium, České Budějovice, Jírovcova 8, České Budějovice

Charakteristika: Práce se věnuje dílu Máj od Karla Hynka Máchy, které detailněji rozebírá. Stručně se věnuje i životu Karla Hynka Máchy

Obsah

1.
Životopis
2.
Děj
3.
Charakteristika postav
4.
Hlavní myšlenka díla
5.
Kompozice
6.
Jazyk díla
7.
Hodnocení díla

Úryvek

"Karel Hynek Mácha se narodil 19. 11. 1810 v Praze a umřel 6. 11. 1836 v Litoměřicích. Byl český básník a prozaik, představitel českého romantismu a zakladatel moderní české poezie. Proslavil se jak svým životem, tak dílem, jemuž dominuje lyrickoepická skladba Máj, jedna z nejvydávanějších českých knih.

Máj je lyrickoepická skladba vydána roku 1836. Má 4 zpěvy a 2 intermezza. Připomíná vlastenecké básně.
Děj: Je prvního máje a Jarmila čeká na svého milého Viléma. Vilém je obávaný vůdce loupežníků, který zabil kvůli Jarmile svého vlastního otce, aniž by o tom věděl. Vilém je uvězněn a ve vězení přemýšlí o svém osudu, loučí se se životem (následujícího dne má mít popravu) a vzpomíná na svou milou. Sám si však myslí, že je oběť sobeckého a nemilujícího otce. S Vilémem soucítí i žalářník, protože mu Vilém vypověděl hodně věcí o sobě. Vilém hodiny mluví sám pro sebe, protože neví, že ho žalářník poslouchá. Vilém už ani nevnímá čas. Brzy ráno je odveden na popraviště. Cestou ho doprovází modlící se dav. Vilém má být popraven uprostřed májové přírody, se slzami v očích se loučí se světem. Vilém je popraven, useknou mu hlavu, kterou napíchnou na tyč, aby hlídala hřbitov, a zbytek jeho těla vpletou do kruhu této konstrukce. Na konci skladby přijede na místo popravy Hynek, který představuje samotného Máchu, a kterého velmi zasáhne, když uvidí kostlivce v kole a vlastně se sám s Vilémem ztotožňuje.

Charakteristika postav:
Vilém- je ve skutečnosti hodný, loupežník je proto, že ho jeho otec vyhodil z domu. Vilém lituje svého činu ale jen zčásti, protože to udělal pro svou milou. Velmi nerad se loučí se světem
Jarmila- je velmi oddaná a je to sympatická postava, i když zde vystupuje velmi malo

Hlavní myšlenka díla:
Myslím si, že Mácha chtěl aspoň na začátku díla zdůraznit svoje češství a povznést ho. V díle pak oslavuje lásku a přírodu. Zároveň se chtěl Mácha ztotožnit s Vilémem, protože vlastně do díla vstoupil."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x58baad7f4ab4d.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Karel_Hynek_Macha_Maj_18.3..doc (29 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse