Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Karel Sabina: Oživené hroby

Karel Sabina: Oživené hroby



Kategorie: Česká literatura do 20. století, Profi práce

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Karel Sabina

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce seznamuje s dílem Oživené hroby, jehož autorem je Karel Sabina.

Obsah

1.
Karel Sabina: Oživené hroby

Úryvek

"Oživené hroby
Sabina Karel
Ve vězení se ocitli dva političtí vězni - Maďar Hon a Čech Slav. Později k nim přibyli tři Italové, z nichž jeden se dokonce znal s Garibaldim. Italové stále doufají v útěk či milost. Maďar jim ukáže skrýš pod podlahou, kam si mohou schovat důležité věci.
Aby si ukrátili čas, vyprávějí si příběhy ze života. Jeden z Italů se narodil v Comu, v domě jeho bohatého otce se často scházeli političtí aktivisté. Jednou v noci vtrhla do domu policie a zatkla otce, aniž by mu dovolila rozloučit se s dětmi. Otec proto raději zastřelil jednoho policistu a poté i sebe. Oba bratry vychoval tajný revoluční spolek, jehož členy se později sami také stali.
K vězňům byl přiveden vídeňský doktor filozofie Schauberg, ženatý, ale bezdětný. V opilosti mluvil proti vládě a dostal za to rok vězení. Maďarovi byl tajně doručen dopis od bratra, žijícího v Americe, který ho zval k sobě. Jednomu z Italů zase matka v dopise líčí, jak bez něho těžko vede hospodářství a že na něj stále čeká krásná nevěsta.
Na druhé straně žaláře si odpykávají trest další vězňové, mezi nimi i mladá žena jménem Uljakova. Mají větší volnost, a proto všichni na cele touží do této části věznice se dostat. Bachař jim přislíbí pomoc.
Jednoho dne přišla zpráva o sňatku v panovnické rodině, což ve všech vyvolá naději na amnestii. Čech zatím vypráví svůj příběh. Studoval v Praze a navrhl plán na stavbu akademie na Koňském trhu. Chodíval také občas s přáteli - členy jakéhosi spolku - do hostince, ale o politiku se nestaral. Jednoho dne však byl spolu s nimi zatčen a policie u něho našla plán akademie. Všichni mysleli, že jde o ukradený plán nějaké pevnosti, a tak dostal 15 let vězení, jeho spolubydlící 5 let.
Maďarovi došel jednoho dne dopis. Po jeho přečtení se začal smát a radil přátelům, aby si sbalili věci, protože bude amnestie. Tato zpráva vyvolala v celé věznici vlnu nadšení a radosti. Jednoho dne přišel do cely bachař, který jim řekl, aby si vzali své věci a šli s ním za komandantem. Všichni rádi šli, byli si jisti, že budou propuštěni.
Komandant je ve své kanceláři přivítal s tím, že byla amnestie, díky které se uvolnil dostatek míst ve volnější části věznice. Pro dobré chování tam budou přemístěni. Vězňové se z hrozného zklamání dlouho nemohli vzpamatovat."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x51d034aee0fba.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
K_Sabina_Ozivene_hroby.doc (31 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse