Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Karolína Světlá: Hubička

Karolína Světlá: Hubička



Kategorie: Česká literatura do 20. století, Profi práce

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Karolína Světlá

Životopisy spisovatele: Karolína Světlá

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce seznamuje s dílem Hubička, jehož autorkou je Karolína Světlá.

Obsah

1.
Karolína Světlá: Hubička

Úryvek

"Hubička
Světlá Karolína
Lukášovi zemřela po tříletém manželství žena a zanechala mu malé dítě.Lukáš se podle přání svých rodičů chystal oženit. Už dlouho před smrtí ženy miloval Vendulku Palouckých. Proto se hned po šesti nedělích odebral se švagrem k Palouckému, aby požádal o Vendulčinu ruku.
Starý Paloucký ho ale upozornil, že se ks obě s Vendulkou nehodí, protože jsou oba příliš tvrdohlaví. Lukáš ho odbyl, ale Paloucký mu řekl, aby si k němu ani jeden z nich nechodil stěžovat, až se budou hádat. Švagr Lukáše upozornil, že jeho žena už se nemůže starat o Lukášovo hospodářství a malé dítě. V té chvíli Vendulka radostně vyběhla a brzy se ujala vlády na statku.
Jakmile se to dozvěděl Lukáš, který v té době ještě byl u Palouckého se švagrem a zvědavými sousedy, běžel za ní zpět domů. Když přišel, nemohl věřit svým očím. Vendulka za krátkou chvíli na statku krásně uklidila, dala všechny pokoje do pořádku a už spokojeně seděla u kolébky a zpívala dítěti.
Lukáš měl radost a Vendulku políbil, ale ta se mu vytrhla. Bála se totiž, že mrtvá nebožka je potrestá, pokud se budou milovat před svatbou. Lukáše proto vytrvale odmítala. Toho se to dotklo, a tak začal raději po večerech chodit do hospody, hrát karty a opíjet se. Ani jeden z nich nechtěl ustoupit.
Lukáš Vendulce stále hrozil tím, že jí po svatbě oplatí její týrání stejně. Jednou se opil a přišel k domu se třemi holkami a muzikou. Začali hrát a tancovat. Vendulka se doma propadala hanbou a plakala. Ráno se Lukáš vrátil, ale Vendulka nikde nebyla. Sousedka mu řekla, že odešla do služby.
Lukáš se Vendulku snažil najít, ale marně. Až jednou se stavil u její tety a po cestě domů Vendulku spatřil. Šla po cestě s vůdcem pašeráků Matoušem, kterému pomáhala. Když uviděla Lukáše, vrhla se mu radostně kolem krku. Odešli domů společně a za několik týdnů se slavila svatba."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x51dd149d2f166.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
K_Svetla_Hubicka.doc (31 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse