Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Vladislav Vančura: Markéta Lazarová

Vladislav Vančura: Markéta Lazarová

Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Vladislav Vančura

Životopisy spisovatele: Vladislav Vančura

Škola: Gymnázium, Praha 9, Českolipská 373, Praha 9

Charakteristika: Literární rozbor známého díla Markéta Lazarová od českého spisovatele Vladislava Vančury obsahuje ve svém úvodu autorův stručný životopis. Poté zařazuje dílo do literárního kontextu, charakterizuje jeho žánr a rozebírá děj, kompozici i témata díla. Seznamuje rovněž s charakterem hlavních postav a využitými uměleckými prostředky a nakonec popisuje autorův záměr a vliv práce a dodává komentovaný úryvek.

Obsah

1.
Vladislav Vančura
2.
Vydání
3.
Zařazení díla do literárního kontextu
4.
Žánrová charakteristika
5.
Kompozice
6.
Děj
7.
Témata
8.
Hlavní postavy
9.
Umělecké prostředky
10.
Autorův záměr
11.
Komentovaný úryvek
12.
Vliv díla

Úryvek

"Vydání: Román byl poprvé vydán v roce 1931 a byl věnován básníku Jiřímu Mahenovi, což byl Vančurův bratranec.

Zařazení díla do literárního kontextu: Vladislav Vančura patří mezi české autory, kteří tvořili mezi světovými válkami a byli ovlivněni první světovou válkou.
V té době došlo v české literatuře k výrazné názorové diferenciaci a každý autor si mohl vymezit vlastní směr podle toho, jaké myšlenky a ideologie mu byli nejbližší. Vznikl tak společenský (sociální) román, který byl levicově orientovaný a sloužil především pro propagandu a agitační účely – například Ivan Olbracht, Marie Majerová, Marie Pujmanová; dále ruralisté a venkovská próza, kteří se vraceli k přírodě a oslavovali krásy venkovského života – například Morávek, Knap, Nor; psychologická próza, ve které se autoři zpovídali ze svých myšlenek a špatných vzpomínek na válku – například Havlíček, Hostovský, Glazarová, Řezáč; expresionistická próza, která je plná naturalistických znaků a všudypřítomným zhnusením ze společnosti – například Klíma, Váchal a katoličtí autoři, kteří staví základ své tvorby na náboženství – například Durych, Deml, Čep, Zahradníček.
Vančura patří mezi hlavního představitele imaginativní prózy, která se vyznačuje obrazností, asociacemi, lyričností a zvukomalbou. Předpokládá také aktivní účast čtenáře a pracuje s jeho představivostí a fantazií.

Žánrová charakteristika:Jedná se o baladicky laděný román o středověkých loupežnících a královských vojskách. Je oslavou vášnivého milostného citu, který se nezastaví před žádnou překážkou.
Není to román historický, i když se o to Vančura pokoušel (děj je dokonce inspirován rodovou kronikou Vančurů z Řehnic) a děj se opravdu odehrává v minulosti.

Kompozice: Dílo je psáno zajímavou divergentní kompozicí, která je zpočátku chronologická, ale později se střídá s retrospektivními pohledy. Zabývá se tématy z různých stran a čas i místo děje se rychle mění.
Čas i místo děje je z hlediska původu reálné – děj se odehrává v mladoboleslavském kraji (v lese, na stezkách, ve vesnicích a ve finále i ve městě) a to v období středověku, kdy se zemi vládl král, a po lesních stezkách okrádali pocestné loupežníci, kteří se nikoho a ničeho nebáli. Děj se odehrává přibližně ve 13. století.
Kniha má přibližně 130 stran i s prologem, ve kterém autor věnuje román svému bratranci Jiřímu Mahenovi a uvádí ho do dané situace. Děj je členěn do deseti hlav (každá přibližně po 20 stranách).

Děj: Děj se odehrává ve středověku, kdy se v lesích o spravedlnost starali loupežníci. Na Mladoboleslavsku byli dva nejznámější loupežnické rody – Kozlíkové a Lazarové, kteří však byli znepřáteleni.
Kozlík vyslal svého nejstatečnějšího syna Mikoláše na Obořiště za Lazarovými, aby jim nabídl dohodu proti královi, který pořádal na loupežníky hon. Lazar byl ale vypočítavý a proradný, proto nabídku odmítl a jeho synové Mikoláše napadli a připravili ho o oko.
Ponížený Mikoláš se později vrátil na Obořiště a pomstil se Lazarovi tím, že si s sebou odvezl jeho nejkrásnější dceru Markétu a jeho sídlo vypálil. Protože ale Roháček (sídlo Kozlíků) zamrzl, nebylo bezpečné tam zůstávat, a tak i rod Kozlíků musel změnit své útočiště. Mezitím lapili v lese hraběte Kristiána, který uměl jenom německy a jeho sluhu Reinera, který jim překládal. Zamiloval se do Kozlíkovy dcery Alexandry, stejně jako Mikoláš do Markéty.
V bitvě v lese, kdy proti sobě stálo královské vojsko v čele s Pivem a Kozlíkovští, vyhráli loupežníci a Mikoláš zajal Lazara, aby odpustil své dceři, ale nestalo se tak. Kozlíkovi se vrátili zpět na Roháček, kde byli nakonec poraženi Pivem.
Všichni loupežníci z Roháčku utekli, ale starý Kozlík se obětovat a nechal se Pivem chytit. Kristián chtěl utéct spolu se svojí těhotnou manželkou Alexandrou, ale nakonec se nechal přemluvit od svého otce, že taková divoká dívka pro něj není dost dobrá. Později si ale uvědomil, co provedl a vydal se jí do lesa hledat. Protože jí nenašel, zešílel.
Mezitím se všichni Kozlíkovy děti rozdělili a schovávali se po třech nedělích v lesích, aby mohli starého Kozlíka osvobodit z vězení. Markéta, Alexandra a Mikoláš jeli jedním směrem, ale po tom, co našli Kristiána a Alexandra ho vlastnoručně podřízla, se rozdělili a Mikoláš jel shánět další bojovníky, zatímco Alexandra s Markétou šli na Obořiště, aby odprosily Lazara. Jenže ve vesnici je poznali a ujal se jich Kristiánův otec, který nechal Alexandru zavřít.
Markéta mezitím došla na Obořiště, ale otec jí vyhnal do kláštera, aby se modlila za své hříchy. V klášteře se jí ujala matka představená, která už dříve slyšela její příběh a uznala, že jí nikdo nemůže soudit.
Mikoláš a jeho bratři mezitím zaútočili na městské vězení, kde byl Kozlík. Nepodařilo se jim ho vysvobodit, ba co víc, sami byli uvězněni.
Nakonec vydal král rozkaz, že muži budou popraveni před zraky svých žen, které poté dostanou statek, aby se živily poctivě. Alexandra se ale nedokázala vzpamatovat z toho, že zabila svého Kristiána, a potom, co porodila, se zabila. Markéta Lazarová dostala odpuštění od své rodiny a společně se synem Václavem žila s Kateřinou Kozlíkovou poctivě."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera24255
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse