Logo Čtenářský-deník.cz

  • V naší databázi je nyní 4 586 obsahů děl, životopisů a slohovek ke stažení.
  • Z toho je 2754 prací zdarma.

Poradíme vám

Ctenarsky-denik.cz > Obsahy a rozbory děl > Josef Karel Šlejhar: Kuře melancholik - podrobný popis děje 10/20

Josef Karel Šlejhar: Kuře melancholik - podrobný popis děje 10/20

Kategorie: Česká literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Další díla spisovatele: Josef Karel Šlejhar

Životopisy spisovatele: Josef Karel Šlejhar

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce důkladně seznamuje s dějem naturalistické povídky Josefa Šlejhara Kuře melancholik. Nejprve se letmo dotýká formy vypravování a myšlenek díla. Informuje o jeho prvních vydáních a přijetí dobovou kritikou a následně podrobně postihuje dějovou linii povídky. Předchozí část série naleznete zde Erich Maria Remarque: Na západní frontě klid - podrobný popis děje 9/20 a následující zde J. K. Tyl: Strakonický dudák aneb Hody divých žen - podrobný popis děje 11/20.

Obsah

1.
Forma vypravování
2.
Myšlenky díla
3.
Poznámky
4.
Přijetí povídky dobovou kritikou
5.
První vydání povídky
6.
Děj

Úryvek

"Obsah:
Osudy nás všech jsou
jednotny. A my všichni
jsme: lidé i němá tvář
i mrtvá hmota...
(naturalismus)

za časného jitra vyšlo z velkého kamenného domu při silnici košilaté děcko a posadilo se na bobek na můstku přes příkop mezi silnicí a stavením položeném. Posadilo se zvolna a zamyšleně , podívalo se před sebe jasně modrýma očima a přemýšlelo, mělo si v hlavě srovnat dvě novosti, tou první bylo že maminka byla nějaká divná ležela v posteli a jezdil se na ní dívat přísný člověk s brýlemi, maminka měla modré rty a divně se dívala, nelíbilo se mu počínání maminky v posledním čase, pak mu řekli že maminka umřela, ono ale nevědělo co to znamená (zmínka u staré Katle – žena asi) , stále si to opakovalo, ale skoro podivnější a zábavnější než záležitost s maminkou byl fakt že jedna slepice byla jaksi podivná a všechno od sebe odháněla, pak se jí vylíhli kuřátka, to dítě ještě nikdy nevidělo, kuřata jsou slyšet až sem na můstek, hledělo do dály a přemítalo nad těmito dvěma tématy, najednou se ozýval rokotivý hlas zvonku, byl to umíráček, dítě z něj bylo veselé a kývalo ze strany na stranu,, kolem se belhala stará babka a řekla "nebožátko, sám pánbůh si tě vem do ochrany až přijde jiná", tomu dítě ale také nerozumělo, pak umíráček přestal a byl úplně obyčejný den, děcko se vrátilo do domu protože dostalo hlad, Katla mu dala kávy, sama rohlík nadrobila, slzy měla v očích, v druhém pokoji byle lidé s nebožkou byli lidé něčím zaměstnaní, dítě pomalu usnulo v koutě zdál se mu sen, byla tu durdící kvočna s kuřítky a maminka tu byla jako jindy, začal ho očuchávat pes který se proměnil v onu stařenu a poté v nějakou ženu, která mu nadávala, poté se probudil, vykřikl maminko, a nějaký muž u onka upustil zrcátko v kterém se prohlížel, byl to otec dítěte, dralo se mu na jazyk slovo tatínku, ale neznělo tak oddajně jako maminka protože se dítě otce bálo, ten odešel a ono tu zůstalo zase samo

vytratilo se raději ven k zahradě na trávník, enku bylo hezky, kvočna byla stále neupokojena a byla připravena k útoku proti čemukoliv co by ohrozilo její kuřátka, kuřátka byla plná naivnosti jako by jim patřil svět, chovala už se jako velká a zkušená, věděla k čemu je brouček atd, děcko bylo z kuřátek u vytržení, když se děcko chtělo přiblížit, kvočna na něj vyběhla, úžásem sledovalo ten národ – slepičí rod, pak se kvočna uklidnila, kvočna občas na nějaké šlápla a děcko se děsilo aby ho neušlápla, , nakonec si všechna vlezla pod ní, že jemu samotnému mateřská láska byla právě odnata mu nedocházelo, zvnitra bylo slyšet otcův hlas, hledal klouče, ze zadní síně vyšla Katla v čisté blůze, tiše zaplakavši zulíbala jeho tvář, "pojd se teda podívat na svou maminku", děvečky stály v koutě u kamen se zástěrami na očích, nejmenší a nejtlustší Barča se pak jala plakati nahlas a škubala celým tělem. "Kde je maminka ptalo se nevrle", z pokoje zavanul chlad, byl to parádní salon, , panoval tu tichý pochmurný, rozsáhlý klid

otec pohladiv svůj plnovous a upraviv tvář v pohnutý výraz, vzal dítě za ručinku, vedl ho i s Katlou k prknu na židlích podle jarmary zastřenému prostěradlem, do něhož se vtlačoval tvar lidského těla, ted jako by se zamrazilo srdéčko dítěte, tázavě se podívalo kolem co to znamená, "Tak se teda ještě jednou podívej na svou maminku. Vzal ji Pánbůh, umřela nám. A zapamatuj si dobře, dítě, jak vypadala. Zanedlouho víc ji nikdy nespatříš...", neporozumělo děcko zcela těm slovům, ale chápalo, že značí něco smutného a povážlivého, podíval se dolů maminka vypadala zcela jinak než ráno, oči měla zatlačené, zavřená ústa, žlutá skvrnitá barva pleti zbělala, vše mělo chladný mírný ráz smrti, zvolna odvracelo celé tělíčko, zvolna pojalo Katlu a začalo usedavě naříkát, "Maminko má, maminko!", ráno ještě jako by nebylo ještě rozumělo významné mluvě smrti, děvečky za dvěřmi víc neplakali, děcko ještě dlouho nemohlo se upokojiz ale slaběji a slaběji znělo jeho štkání"

Poznámka

Práce obsahuje množství pravopisných chyb, jedná se o surové poznámky z četby. Text nemá zcela souvislou formu, působí útržkovitě.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera23044
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse